Τα Λευκά Όρη είναι γνωστά στους πεζοπόρους για το μεγάλο μέγεθος, την έλλειψη νερού, το άγριο και ερημικό πεδίο τους. Η πρώτη συμβουλή όλων πριν από κάθε πορεία είναι «Πάρτε νερό! Προσοχή στο νερό». Ένας τέτοιος ορεινός όγκος (57 κορφές ύψους άνω των 2000 μέτρων) το χειμώνα συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες χιονιού, ειδικά μετά από χειμώνες σαν αυτόν του 2012.
Τα Λευκά Όρη είναι επίσης γνωστά για την πληθώρα των βαράθρων τους, έχουν συλλεχθεί περισσότερα από 1000 στίγματα βαράθρων και αριθμός τους αναμένεται να ξεπερνά τις 3000!! Αλλά είναι γνωστά και για το μεγάλο τους βάθος, 2 βαθύτερα από -1000 μέτρα (τα βαθύτερα της Ελλάδας) και 4 άλλα βαθύτερα από -400 μέτρα. Μια εξήγηση λοιπόν για την έλλειψη νερού είναι το γεγονός ότι αυτό χάνεται υπόγεια στα σπήλαια.
Πιστεύουμε όμως ότι τα Λευκά Όρη πρόκειται να φημίζονται στο μέλλον και για τα φαράγγια τους. Φαράγγια διαφορετικά από τη Σαμαριά, τον Ελυγιά και το φαράγγι της Ίμπρου. Φαράγγια με μεγάλους καταρράκτες που τρέχουν νερό όλο το χρόνο και για τη διάσχισή είναι απαραίτητη η χρήση σκοινιού. Για την εξερεύνησή τους χρησιμοποιούμε το μοτίβο «δύο μέρες το φαράγγι» καθώς είναι πολύ απομονωμένα και χρειάζονται πολλές ώρες πορείας για να προσεγγίσει κάποιος την είσοδο αλλά και για την επιστροφή.
Από το 2011 μέλη του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και του ΕΟΣ Χανίων έχουν αρχίσει τις εξερευνήσεις για τα άγνωστα φαράγγια του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς. Τα αποτελέσματα των εξερευνήσεων είναι εκπληκτικά καθώς τα φαράγγια αυτά τρέχουν νερό σχεδόν όλο το χρόνο γεγονός που τα κάνει ξεχωριστά σε ένα τοπίο ερημικό. Το νερό αυτών των φαραγγιών προέρχεται από πηγές, πιθανότατα εξαιτίας του πλακώδους ασβεστόλιθου το νερό που βρίσκεται υπόγεια βρίσκει «δρόμους» μεταξύ των πλακών και έτσι εμφανίζεται στην επιφάνεια και καταλήγει στα φαράγγια. Τα οικοσυστήματα αυτά σφύζουν από ζωή και σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερους σχηματισμούς του πλακώδους ασβεστόλιθου προκαλούν το ενδιαφέρον για εξερεύνηση αλλά και για επιστημονική έρευνα.
Δείτε όλες τις αναρτήσεις για την Ανεξερεύνητη Σαμαριά - See all posts about unexplored Samaria
ΕΔΩ - HERE
No comments:
Post a Comment