Monday, August 30, 2010

Διόρθωση του καταρράκτη του Κουρταλιώτη - Bolting improvement in the waterfall of Kourtaliotis gorge

Τα μέλη του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε, Σάββας Παραγκαμιάν και Μάνος Πετράκης, μαζί με το φίλο Θάνο Καρδάση διόρθωσαν την ασφάλιση του καταρράκτη του Κουρταλιώτη στις 16 Αυγούστου. Ο καταρράκτης είναι ύψους 15 μέτρων και έχει ένα πατάρι στη μέση. Το φαράγγι του Κουρταλιώτη βρίσκεται νότια του νομού Ρεθύμνου και στο ύψος του Αγίου Νικολάου, μίας εκκλησίας που είναι στην κοίτη του φαραγγιού, εμφανίζεται ο καταρράκτης. Αυτός ο καταρράκτης είναι ο μόνος στην Κρήτη που έχει παροχή νερού όλο το χρόνο, μάλιστα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φαράγγια της Κρήτης, το χειμώνα και την άνοιξη δεν συνιστάται για διάσχιση καθώς γίνεται πολύ επικίνδυνος. Οι ασφαλίσεις του καταστράφηκαν από τη ροή του νερού και λόγω πτώσης πετρών. Έτσι συνεχίζοντας τις διορθώσεις το Τμήμα διέθεσε υλικά και ο καταρράκτης είναι πλέον κατάλληλος για κατάβαση. Συνολικά τοποθετήθηκαν τρία βύσματα μία αλυσίδα και τρεις πλακέτες.

Δυστυχώς λίγες μέρες αφ’ ότου επισκευτήκαμε το φαράγγι κάηκε το φοινικόδασος της Μονής Πρέβελης, στις εκβολές του Κουρταλιώτη. Ένα από τα πολλά παραδείγματα εκμετάλλευσης χρημάτων χωρίς κανένα αποτέλεσμα!!!! Περισσότερα στον ιστότοπο του WWF Ελλάς


Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται δίπλα στον καταρράκτη

Διορθώνοντας τις ασφάλειες (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Το πατάρι στη μέση του καταρράκτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Ο καταρράκτης με την μεγαλύτερη παροχή νερού στην Κρήτη!!(φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Μπαίνοντας στο φαράγγι με jump!! (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Στο σημείο που βρίσκεται ο καταρράκτης το τοπίο είναι πολύ όμορφο καθώς εισέρχονται νερά από τα τοιχώματα του φαραγγιού (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Η ομάδα μετά την κατάβαση!!
Ευχαριστώ το Μάνο Πετράκη για την παραχώρηση των φωτογραφιών!!!

3 comments:

Anonymous said...

Επαθα ενα μετατραυματικο σοκ μετά την κατάβαση μιας και ηταν η πρώτη μου φορά αλλά μετά ένιωσα τόσο ζωντανός και ήταν υπέροχα! Σας ευχαριστώ παιδιά που με πήρατε μαζί σας!

Unknown said...

Γεια σου ρε Θάνο!! Και εμείς σε ευχαριστούμε!! Θα τα πούμε σύντομα και σε άλλο φαράγγι!!

Anonymous said...

Όπου θέλεις! Αρκεί, προς Θεού, να μην έχει τόσο νερό!!!!!