Sunday, August 8, 2010

Διόρθωση ασφαλειών του φαραγγιού Αμπάς στη νότια Κρήτη - Bolting improvement in Ampas Canyon, Crete, Greece

Το φαράγγι Αμπάς βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων. Έχει αφετηρία το χωριό Παράνυμφοι, υψόμετρο 480 μέτρα, και καταλήγει στις Τρεις Εκκλησιές, στο επίπεδο της θάλασσας. Έχει συνολικά 25 τεχνικές καταβάσεις με μεγαλύτερη μία 45 μέτρων. Αυτό το φαράγγι είναι ιδιαίτερα γνωστό για τον καταρράκτη, που βρίσκεται αμέσως μετά την τρίτη κατάβαση, ύψους 140 μέτρων ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερις καταβάσεις. Το φαινόμενο των μεγάλων καταρρακτών είναι συνηθισμένο για τα φαράγγια των Αστερουσίων όπως η Αγία Παρασκευή, το Μεσοσφήνι, το Εθιανό κτλ.


Το φαράγγι έχει νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά από έντονες βροχοπτώσεις καθώς και τους πρώτους μήνες της άνοιξης. Όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι ξερό όπως και η πλειονότητα των κρητικών φαραγγιών.

Στις 18 Ιουλίου του 2010 οι Σάββας Παραγκαμιάν, Γιάννης Βαριακάκης και Μάνος Πετράκης τοποθέτησαν 17 βύσματα και πλακέτες στα πλαίσια διορθώσεων των ασφαλήσεων στα φαράγγια της Κρήτης του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε και πλέον το φαράγγι έχει σε όλες τις καταβάσεις διπλές ασφάλειες.
 

Ο μεγάλος καταρράκτης ύψους περίπου 145m είναι αξιοθέατο της περιοχής και γι' αυτο το λόγο είναι αρκετά διαδεδομένο το φαράγγι. Στη βάση του υπάρχουν τραβερτίνες ύψους 60m κάνοντας την τελευταία κατάβαση πολύ όμορφη



Η κατάβαση του καταρράκτη είναι σχετικά εύκολη καθώς υπάρχουν μεγάλα πατάρια στις αλλαγές

Ο μεγάλος καταρράκτης φαίνεται μετά από αρκετά κατεβάσματα (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)
Το φαράγγι προς το τέλος του γίνεται στενό με αρκετούς μαιάνδρους (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Κατεβαίνοντας με θέα το Λιβικό πέλαγος!!

Η χαρτογράφηση του φαραγγιού - Topo Canyon



Ανάρτηση του Γιάννη Σκοντινάκη - Yiannis Skondinakis blog announcement for the canyon

3 comments:

Ψαράκης Κ. said...

καλό ειναι, για να μη πω απαραίτητο να αναφέρομε το μόνημο σχοινί από το δεύτερο στο τρίτο ρελέ του καταρράκτη , και τον ρόλο του , για να μην εγκλωβιστεί κανεις , αλλά και για να το αλλάζομε από καιρο εις καιρό.

Unknown said...

Πραγματικά κάνει την κατάβαση πιο ασφαλή αυτό το σκοινί και γι αυτό αναφέρεται στη χαρτογράφηση που παραθέτω. Ευχαριστώ πάντως για την παρατήρηση.

Ψαράκης Κ. said...

εχεις δίκιο δεν το ειδα..