Wednesday, March 11, 2009

Διασχίζοντας το φαράγγι Λάπαθος - Canyoning in Lapathos, Crete, Greece

Στη 1η Μαρτίου επισκεφτήκαμε το φαράγγι Λάπαθος ή αλλιώς των Αγίων Αποστόλων με τους φίλους Γιάννη Σκοντινάκη και Βασίλη Βάγια. Ήταν μία εντυπωσιακή αποστολή που μας γέμισε με εμπειρίες, με αποκορύφωμα τη στιγμή που ξαφνικά εμφανίστηκε νερό στον 80άρη καταρράκτη που βρίσκεται στο τέλος του.

Η τοποθεσία του φαραγγιού είναι νότια του όρους Δίκτη και η είσοδός του βρίσκεται στο οροπέδιο της Λαπάθου, απ’ όπου προέρχεται και το όνομά του. Το φαράγγι μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελείται από δύο μεγάλα τμήματα, το στενό που βρίσκεται στην αρχή του και το ‘’ανοιχτό’’. Στο πρώτο τρίτο της Λαπάθου (το στενό τμήμα) το πέτρωμα είναι λεπτοστρωματώδης ασβεστόλιθος σειράς Πίνδου. Στο τέλος του τμήματος αυτού διέρχεται το φαράγγι ένα κάθετο ρήγμα το οποίο αλλάζει ριζικά τη μορφή του. Έτσι περνάμε στο ‘’ανοιχτό’’ τμήμα που σχηματίστηκε σε παχυστρωματώδη ασβεστόλιθο Τρίπολης. Επίσης στα κάθετα τοιχώματα της Λαπάθου φωλιάζουν γύπες, ίσως περισσότερα από 30 άτομα, γεράκια, κοράκια και άλλα είδη πουλιών, ενώ στην πορεία του φαραγγιού, και περισσότερο στο ‘’ανοιχτό’’ τμήμα, η βλάστηση αποτελείται κυρίως από κυπαρίσσια και πεύκα.

Το φαράγγι είναι ίσως το δεύτερο μεγαλύτερο άβατο φαράγγι της Κρήτης σε μήκος και διαφορά υψομέτρου εισόδου-εξόδου μετά το Καμαραϊκό. Καλύπτει μία έκταση της τάξης των 4km, η υψομετρική διαφορά της εισόδου από την έξοδο είναι 900m και το γεγονός ότι έχει συνολικά 28 τεχνικές καταβάσεις (μεγαλύτερη 80m) το καθιστά τεχνικά δύσκολο φαράγγι. Η είσοδός του βρίσκεται στα 1250m υψόμετρο και τη μέρα που το επισκεφτήκαμε υπήρχε χιόνι απ’ τα 800m, αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία της ημέρας που προκάλεσε το λιώσιμο του χιονιού έως τα 1100m πιθανότατα εξηγεί το ότι εμφανίστηκε νερό σ’ όλη την πορεία του φαραγγιού. Αυτό το γεγονός μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο απρόβλεπτη είναι η φύση καθώς είχαμε αποκλείσει το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο φαράγγι να γεμίζει με νερό.Η είσοδος του φαραγγιού - The entrance of the canyon


Το νερό είχε θερμοκρασία μηδέν βαθμούς Κελσίου και έτσι δεν είχα άνεση
χρόνου μέσα στο νερό για να αποτυπώσω καλά τους καταπληκτικούς κρυστάλους
.
The water was as cold as ice so i couldn't stay there for a long time to take a
better photograph of these amazing ice stalactites.

Ο Γιάννης και ο Βασίλης κατά την επιδιόρθωση της κατεστραμένης ασφάλισης του 80αρη καταρράκτη.
Yiannis Skontinakis and Vasilis Vagias are repairing the destroyed anchors of the 80m waterfall.Το νερό μας βρήκε ξαφνικά όταν βρισκόμασταν στη μέση του 80αρη καταρράκτη
ενώ είχε πια βραδιάσει δημιουργώντας μία υπέροχη ατμόσφαιρα.
The water appeared suddenly after the sunset when we were in
the middle of the 80m waterfall.


Γιάννη και Βασίλη σας ευχαριστώ!!!

Περισσότερες πληροφορίες - More information:

http://skondinakis.blogspot.com/2009/03/lapathos-canyon-mnt-dikti-crete-greece.html
http://www.descente-canyon.com/canyoning/canyon/21188/Lapathos.html

Βιβλιογραφία – Bibliography

Μπρομοιράκης, Γ. 2007. Canyoning στα φαράγγια της Κρήτης. Road Editions, σσ.168. - Bromorakis, Y. 2007. Canyoning. Road Editions, 168 pages.

Ινστιτούτο γεωλογίας και μεταλλευτικών ερευνών. 2002. Γεωλογικός χάρτης της Ελλάδος, Φύλλο Ιεράπετρας. Έκδοση ΙΓΜΕ.
Institute of geology and mineral exploration. 2002. Geological map of Greece, Ierapetra Sheet. IGME publications.

1 comment:

Anonymous said...

εμεις σε ευχαριστούμε Σάββα για τη παρέα σου και το πάθος που έχεις γιαυτό που κάνεις.
Κάθε βόλτα μαζί σου είναι και ένα μαθημα για μας.

Γιάννης - Βασίλης.