Saturday, November 22, 2008

Ο καταρράκτης του Μάστορα στο φαράγγι Χα (Ιεράπετρα, Κρήτη) - Mastora's waterfall at Ha canyon (Ierapetra, Crete, Greece)

Το φαράγγι Χα βρίσκεται κοντά στην Ιεράπετρα (Λασίθι) στο όρος Θρυπτή. Είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι που προσελκύει περίπου 300 canyoners κάθε χρόνο. Η εξωτερική του όψη προκαλεί δέος καθώς σχηματίζεται ένα χαρακτηριστικό V με τοιχώματα ύψους έως και 300 μέτρων. Τα γύρω χωριά το έχουν μυθοποιήσει και αποτελεί σύμβολο της περιοχής. Άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή είναι ορατό και από τον Άγιο Νικόλαο. Αυτός ο καρστικός σχηματισμός έχει δημιουργηθεί πάνω σε ενεργό ρήγμα πολύ μεγάλο σύμφωνα με γεωλόγους. Έχει περίπου 33 ραπέλ, το μεγαλύτερο έχει ύψος 35 μέτρα. Σε κάποια σημεία του είναι ιδιαίτερα στενό κάτι που το κάνει ιδιαίτερο. Στο τελευταίο ένα τρίτο του φαραγγιού χύνεται ένας καταρράκτης ύψους 215 μέτρων, ο οποίος αυξάνει την ποσότητα του νερού του φαραγγιού αρκετά. Συχνό είναι το φαινόμενο μέχρι εκείνο το σημείο ο Χα να είναι στεγνός και από εκεί και μετά να έχει μεγάλες ποσότητες νερού. Ο καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος της Κρήτης και βρίσκεται στο τέλος του παραφάραγγου Μάστορας. Ασφαλίστηκε στις 03.02.2008 από τους Γιάννη Μπρομοιράκη,Σάββα Παραγκαμιάν, Κατερίνα Χατζηδημητρίου και Μάγια Χριστοδουλάκη.

Στην έξοδό του υπάρχει οικισμός πιθανά του μεσαίωνα. Το πέτρωμα του Χα είναι κυρίως πλακώδης ασβεστόλιθος όμως στο πρώτο του μέρος είναι μαζώδης.

Η ετυμολογία αυτό του ιδιαίτερου ονόματος (Χα) προέρχεται απ’ το ρήμα ‘’χάσκω’’ που σημαίνει ‘’άνοιγμα’'.

Περισσότερα στο www.canyon.gr και στο http://skondinakis.blogspot.com/



Η εξωτερική όψη του Χα.


Στην άκρη του καταρράκτη του Μάστορα (215m)





Το φαράγγι Μάστορας πριν τον καταρράκτη.





Η κύρια πορεία του Χα







Ο καταράκτης του Μάστορα όπως φαίνεται απ' τον Χα.











2 comments:

goooooood girl said...

i like your blog......

Anonymous said...

geia sou savva!!!

eimai o kostis o triantafyllakis...elpizw na me thimase.!!!

prosfata epesa sto blog sou kai emeina katapliktos. Ekana kai mia mini ereuna sto site tis ellinikis spilaiologikis etairias kai eida ouk oliges fores to onoma sou na anaferetai... Sigxaritiria gia ti drasi sou.Den nomizv na uparxoun polla atoma stin ilikia mas pou na asxolountai me toso endiaferon antikeimeno...

y.G: Oi fotografies sto blog einai dikes sou? Einai yperoxes....