Friday, September 3, 2010

Φαράγγι Καλάμι ΙΙ ή Ξεροφάραγγο, Ηράκλειο, Κρήτη - Kalaμι ΙΙ or Xerofaraggo Canyon, Iraklion, Crete, Greece

Στις 4 Αυγούστου μαζί με το Μανώλη Σπινθάκη επισκεφτήκαμε το φαράγγι Καλάμι ΙΙ ή αλλιώς Ξεροφάραγγο για μερικές διορθώσεις του αρματώματος. Πιο συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 8 βύσματα και πλακέτες για τη δημιουργία παρακάμψεων και αυτόματων οριζόντιων τραβερσών με την προσφορά του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε.

Το Καλάμι ΙΙ είναι ένα μικρό σε μέγεθος φαράγγι με λίγες και μικρές αλλά αλλεπάλληλες καταβάσεις. Είναι στενό, 3-7m πλάτος, σε όλο το μήκος του και με αρκετούς μαιάνδρους. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι δεν έχει κολύμπες το καθιστά στα φαράγγια που διασχίζονται όλο το χρόνο με ή χωρίς νερό. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 270m ενώ η έξοδος σε 140m (διαφορά εισόδου-εξόδου 130m). Επίσης το φαράγγι έχει 11 τεχνικές καταβάσεις και η μεγαλύτερη από αυτές είναι 16m.

Η έξοδος του φαραγγιού. Πιο δεξιά βρίσκεται το φαράγγι Καλάμι Ι, δίδυμου αυτού της φωτογραφίας

Canyoning με μηχανή!!!!

Ανοίγοντας τις τρύπες (φωτογραφία Μανώλης Σπινθάκης)


Βιδώνοντας τις πλακέτες (φωτογραφία Μανώλης Σπινθάκης)


Τα τοιχώματα του φαραγγιού λόγω της διάβρωσης έχουν όμορφους σχηματισμούς 

Μαζί με το Μανώλη μετά την κατάβαση!!


Η χαρτογράφηση του φαραγγιού - Topo of the Canyon

Το φαράγγι βρίσκεται στο δήμο Βιάννου, στο νότια του νομού Ηρακλείου. Ακολουθάμε το δρόμο από Άνω Βιάννο προς Ιεράπετρα και στρίβουμε δεξιά προς Ψαρή Φοράδα και Συνδονία. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες φαίνονται στην δορυφορική φωτογραφία (source Google Earth)

Φωτογραφίες του Γιάννη Σκοντινάκη για το φαράγγι εδώ