Monday, August 30, 2010

Διόρθωση του καταρράκτη του Κουρταλιώτη - Bolting improvement in the waterfall of Kourtaliotis gorge

Τα μέλη του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε, Σάββας Παραγκαμιάν και Μάνος Πετράκης, μαζί με το φίλο Θάνο Καρδάση διόρθωσαν την ασφάλιση του καταρράκτη του Κουρταλιώτη στις 16 Αυγούστου. Ο καταρράκτης είναι ύψους 15 μέτρων και έχει ένα πατάρι στη μέση. Το φαράγγι του Κουρταλιώτη βρίσκεται νότια του νομού Ρεθύμνου και στο ύψος του Αγίου Νικολάου, μίας εκκλησίας που είναι στην κοίτη του φαραγγιού, εμφανίζεται ο καταρράκτης. Αυτός ο καταρράκτης είναι ο μόνος στην Κρήτη που έχει παροχή νερού όλο το χρόνο, μάλιστα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φαράγγια της Κρήτης, το χειμώνα και την άνοιξη δεν συνιστάται για διάσχιση καθώς γίνεται πολύ επικίνδυνος. Οι ασφαλίσεις του καταστράφηκαν από τη ροή του νερού και λόγω πτώσης πετρών. Έτσι συνεχίζοντας τις διορθώσεις το Τμήμα διέθεσε υλικά και ο καταρράκτης είναι πλέον κατάλληλος για κατάβαση. Συνολικά τοποθετήθηκαν τρία βύσματα μία αλυσίδα και τρεις πλακέτες.

Δυστυχώς λίγες μέρες αφ’ ότου επισκευτήκαμε το φαράγγι κάηκε το φοινικόδασος της Μονής Πρέβελης, στις εκβολές του Κουρταλιώτη. Ένα από τα πολλά παραδείγματα εκμετάλλευσης χρημάτων χωρίς κανένα αποτέλεσμα!!!! Περισσότερα στον ιστότοπο του WWF Ελλάς


Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται δίπλα στον καταρράκτη

Διορθώνοντας τις ασφάλειες (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Το πατάρι στη μέση του καταρράκτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Ο καταρράκτης με την μεγαλύτερη παροχή νερού στην Κρήτη!!(φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Μπαίνοντας στο φαράγγι με jump!! (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Στο σημείο που βρίσκεται ο καταρράκτης το τοπίο είναι πολύ όμορφο καθώς εισέρχονται νερά από τα τοιχώματα του φαραγγιού (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Η ομάδα μετά την κατάβαση!!
Ευχαριστώ το Μάνο Πετράκη για την παραχώρηση των φωτογραφιών!!!

Sunday, August 8, 2010

Διόρθωση ασφαλειών του φαραγγιού Αμπάς στη νότια Κρήτη - Bolting improvement in Ampas Canyon, Crete, Greece

Το φαράγγι Αμπάς βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων. Έχει αφετηρία το χωριό Παράνυμφοι, υψόμετρο 480 μέτρα, και καταλήγει στις Τρεις Εκκλησιές, στο επίπεδο της θάλασσας. Έχει συνολικά 25 τεχνικές καταβάσεις με μεγαλύτερη μία 45 μέτρων. Αυτό το φαράγγι είναι ιδιαίτερα γνωστό για τον καταρράκτη, που βρίσκεται αμέσως μετά την τρίτη κατάβαση, ύψους 140 μέτρων ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερις καταβάσεις. Το φαινόμενο των μεγάλων καταρρακτών είναι συνηθισμένο για τα φαράγγια των Αστερουσίων όπως η Αγία Παρασκευή, το Μεσοσφήνι, το Εθιανό κτλ.


Το φαράγγι έχει νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά από έντονες βροχοπτώσεις καθώς και τους πρώτους μήνες της άνοιξης. Όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι ξερό όπως και η πλειονότητα των κρητικών φαραγγιών.

Στις 18 Ιουλίου του 2010 οι Σάββας Παραγκαμιάν, Γιάννης Βαριακάκης και Μάνος Πετράκης τοποθέτησαν 17 βύσματα και πλακέτες στα πλαίσια διορθώσεων των ασφαλήσεων στα φαράγγια της Κρήτης του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε και πλέον το φαράγγι έχει σε όλες τις καταβάσεις διπλές ασφάλειες.
 

Ο μεγάλος καταρράκτης ύψους περίπου 145m είναι αξιοθέατο της περιοχής και γι' αυτο το λόγο είναι αρκετά διαδεδομένο το φαράγγι. Στη βάση του υπάρχουν τραβερτίνες ύψους 60m κάνοντας την τελευταία κατάβαση πολύ όμορφη



Η κατάβαση του καταρράκτη είναι σχετικά εύκολη καθώς υπάρχουν μεγάλα πατάρια στις αλλαγές

Ο μεγάλος καταρράκτης φαίνεται μετά από αρκετά κατεβάσματα (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)
Το φαράγγι προς το τέλος του γίνεται στενό με αρκετούς μαιάνδρους (φωτογραφία Μάνος Πετράκης)

Κατεβαίνοντας με θέα το Λιβικό πέλαγος!!

Η χαρτογράφηση του φαραγγιού - Topo Canyon



Ανάρτηση του Γιάννη Σκοντινάκη - Yiannis Skondinakis blog announcement for the canyon

Wednesday, August 4, 2010

Διόρθωσεις αρματώματος στα φαράγγια της Κρήτης από το Τμήμα Κρήτης της Ε.Σ.Ε - The Department of Crete of the H.S.S is going to repair the equipment of some canyons of Crete



Το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας ένταξε στα σχέδια δράσης του τη διόρθωση των ασφαλειών δέκα γνωστών φαραγγιών του νησιού. Στόχος είναι η τοποθέτηση επιπλέον πλακετών για να γίνονται καταβάσεις με περισσότερη ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν βύσματα και πλακέτες έτσι ώστε κάθε καταρράκτης να τηρεί τον κανόνα των δύο σημείων και επίσης θα δημιουργηθούν οριζόντιες τραβέρσες στα εκτεθειμένα ραπέλ. Στο τέλος αυτού του σχεδίου τα φαράγγια θα είναι έτοιμα για ασφαλείς καταβάσεις καθώς και για εκπαίδευση.