Saturday, November 22, 2008

Ο καταρράκτης του Μάστορα στο φαράγγι Χα (Ιεράπετρα, Κρήτη) - Mastora's waterfall at Ha canyon (Ierapetra, Crete, Greece)

Το φαράγγι Χα βρίσκεται κοντά στην Ιεράπετρα (Λασίθι) στο όρος Θρυπτή. Είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι που προσελκύει περίπου 300 canyoners κάθε χρόνο. Η εξωτερική του όψη προκαλεί δέος καθώς σχηματίζεται ένα χαρακτηριστικό V με τοιχώματα ύψους έως και 300 μέτρων. Τα γύρω χωριά το έχουν μυθοποιήσει και αποτελεί σύμβολο της περιοχής. Άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή είναι ορατό και από τον Άγιο Νικόλαο. Αυτός ο καρστικός σχηματισμός έχει δημιουργηθεί πάνω σε ενεργό ρήγμα πολύ μεγάλο σύμφωνα με γεωλόγους. Έχει περίπου 33 ραπέλ, το μεγαλύτερο έχει ύψος 35 μέτρα. Σε κάποια σημεία του είναι ιδιαίτερα στενό κάτι που το κάνει ιδιαίτερο. Στο τελευταίο ένα τρίτο του φαραγγιού χύνεται ένας καταρράκτης ύψους 215 μέτρων, ο οποίος αυξάνει την ποσότητα του νερού του φαραγγιού αρκετά. Συχνό είναι το φαινόμενο μέχρι εκείνο το σημείο ο Χα να είναι στεγνός και από εκεί και μετά να έχει μεγάλες ποσότητες νερού. Ο καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος της Κρήτης και βρίσκεται στο τέλος του παραφάραγγου Μάστορας. Ασφαλίστηκε στις 03.02.2008 από τους Γιάννη Μπρομοιράκη,Σάββα Παραγκαμιάν, Κατερίνα Χατζηδημητρίου και Μάγια Χριστοδουλάκη.

Στην έξοδό του υπάρχει οικισμός πιθανά του μεσαίωνα. Το πέτρωμα του Χα είναι κυρίως πλακώδης ασβεστόλιθος όμως στο πρώτο του μέρος είναι μαζώδης.

Η ετυμολογία αυτό του ιδιαίτερου ονόματος (Χα) προέρχεται απ’ το ρήμα ‘’χάσκω’’ που σημαίνει ‘’άνοιγμα’'.

Περισσότερα στο www.canyon.gr και στο http://skondinakis.blogspot.com/



Η εξωτερική όψη του Χα.


Στην άκρη του καταρράκτη του Μάστορα (215m)





Το φαράγγι Μάστορας πριν τον καταρράκτη.





Η κύρια πορεία του Χα







Ο καταράκτης του Μάστορα όπως φαίνεται απ' τον Χα.











Friday, November 14, 2008

Βάραθρο Ψηστράκι στις Γωνιές Μαλεβιζίου, Ηράκλειο - Pothole Psistraki at Gonies Maleviziou, Iraklion, Greece

Το Ψηστράκι είναι ένα απ’ τα ομορφότερα βάραθρα στην Κρήτη, ίσως και στην Ελλάδα, αλλά πέρα από αυτό έχει και έντονη-συγκινητική σπηλαιολογική ιστορία . Βρίσκεται στον Έβδομο Γωνιών Μαλεβιζίου (Ηράκλειο). Εντοπίστηκε και εξερευνήθηκε από τα μέλη του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε ( Γιάννη Νάθενα, Καλούστ Παραγκαμιάν και Σταύρο Πατραμάνη) στις 09.01.1990. Οι ίδιοι τοποθέτησαν στο δάπεδό του μία ταμπέλα με τα ονόματά τους η οποία σήμερα έχει πάνω της σταλαγμιτικό υλικό. Η συγκεκριμένη αποστολή είναι πολύ σημαντική για μένα γιατί ο Καλούστ επειδή είχε βραχεί, όταν βγήκε έξω απ’ το βάραθρο κόντεψε να πεθάνει γι’ αυτό αργότερα μαζί με την Γιώτα αποφάσισαν να κάνουν παιδί (έτσι γεννήθηκα εγώ). Μετά από την δημοσίευση της περιγραφής του βαράθρου στο Δελτίο της Ε.Σ.Ε αλλά και δημοσιεύματα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, το σπήλαιο άρχισε να δέχεται πολλές επισκέψεις από σπηλαιολόγους.

Το Ψηστράκι έχει συνολικό βάθος 120m. Η είσοδός του είναι μικρή με διαστάσεις 1x1,5m απ’ όπου ξεκινά ένα βάραθρο 40m με ένα πατάρι στη μέση. Στο τέλος αυτής της κατάβασης βρίσκεται μία αίθουσα διαστάσεων 15x6m που στο άκρο της βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σύνολο από γκουρ. Μετά ακολουθεί μία γαλαρία 20m η οποία καταλήγει σε μία εντυπωσιακή αίθουσα στην οποία κυριαρχεί μία πολύ όμορφη λίμνη ( 1-1,5m βάθος, 10m μήκος, 3-5m πλάτος). Στο τέλος της λίμνης (υπερχείλιση) διανοίγεται μία μικρή τρύπα (0.5x0.5m) που οδηγεί σε βάραθρο 80m Στα πρώτα 15m υπάρχουν 2 πατάρια και μετά ακολουθεί μονοκόμματη κατάβαση μέχρι το δάπεδο. Τα τοιχώματα του βαράθρου είναι καταστόλιστα με σταλαγμιτικά και υπάρχει έντονη σταγονορροή, επίσης στο τέλος του υπάρχει μία αίθουσα διαστάσεων 8x4m επίσης εντυπωσιακή.

Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το σπήλαιο στα πλαίσια των σεμιναρίων του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε στις 20.11.2005. Ακολούθησε ακόμα μία επίσκεψη στις 20.02.2006 μαζί με τους Κ. Παραγκαμιάν, Κωστή Φωτεινάκη και Δέσποινα Χορευτάκη για βιολογική δειγματοληψία και φωτογράφηση. Στις 13.05.2007 το ξαναεπισκέφτηκα με τους Γιάννη Μπρομοιράκη και Γιάννη Σκοντινάκη μέχρι το τέλος του. Η τελευταία επίσκεψή μου, μέχρι σήμερα, έγινε στις 29.07.2008 αμέσως μετά την σπηλαιολογική αποστολή στην Ψαρή 2008 με τους Θάνο Ξανθόπουλο, Παύλο Καδά και τον Θωμά Λαμπρακόπουλο που μου έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφτώ ξανά το σπήλαιο. Ευχαριστώ όλους τους συναδέρφους για όλα όσα μου έχουν μάθει και συνεχίζουν να μου μαθαίνουν καθώς και για την καταπληκτική παρέα τους καθώς και τον Καλούστ Παραγκαμιάν για την βοήθεια σύνταξης αυτού του κειμένου.

Σε ευχαριστώ Ψηστράκι...

Περισσότερα στο
Παραγκαμιάν, Κ. 1992. Βάραθρα στην περιοχή της κοινότητας Γωνιών Μαλεβιζίου Κρήτης. Το βάραθρο "Ψηστράκι". Δελτίο Ε.Σ.Ε. 20: 155-159.


και στο





















Tuesday, November 11, 2008

Καμαραϊκό Φαράγγι στο Ψηλορείτη, Κρήτη - Kamaraiko Canyon at Psiloritis Mountain, Greece














Το Καμαραϊκό είναι το μεγαλύτερο και σίγουρα ένα απ΄ τα ομορφότερα τεχνικά φαράγγια στην Κρήτη. Έχει 5km μήκος και 1.260m υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου. Βρίσκεται στο χωριό Καμάρες του Ψηλορείτη. Το επισκεφθήκαμε στις 01.07.2007 στα πλαίσια εξερευνήσεων του Π.Ο.Ε.Φ με τους Γιάννη Μπρομοιράκη, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Σταύρο Ζεμπίλη και Ελένη Διαριβιανάκη.
Περισσότερα στο http://www.canyon.gr/

Saturday, November 1, 2008

4ο Παγκρήτιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο 25-26.10.2008














Το Παγκρήτιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο είναι το κορυφαίο σπηλαιολογικό γεγονός στην Κρήτη. Η ιστορία των Παγκρήτιων Σπηλαιολογικών Συμποσίων αρχίζει το 1989 με το πρώτο κατά σειρά Συμπόσιο που ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Ελευθέριου Πλατάκη και σήμανε την αναδιοργάνωση του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε. Το 2ο πραγματοποιήθηκε το 2005 στο Ηράκλειο και το 3ο έγινε το 2006 στο Ρέθυμνο. Το 4ο Παγκρήτιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο έγινε στα Ζωνιανά στις 25-26.10.2008 και το παρακολούθησαν 65 σύνεδροι από Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά έγιναν 22 ανακοινώσεις που αφορούσαν περιγραφές νέων σπηλαίων, περιβαλλοντική εκπαίδευση, γεωλογία, παλαιοντολογία, αρχαιολογία, βιολογία και διαχείριση σπηλαίων. Για μένα αυτό το γεγονός ήταν σημαντικό γιατί εκτός του ότι άκουσα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις έκανα και την πρώτη μου ομιλία σε συνέδριο. Η εργασία αφορούσε τις Σπηλαιολογικές Έρευνες στην Σίτανο (Σητεία, Λασίθι) και την κάναμε με τους Κωστή Φωτεινάκη, Αφροδίτη Καρδαμάκη και Γεωργία Παπαδοκωστάκη.

Πληροφορίες για την εργασία εδώ: http://unonoctium.blogspot.com/2008/10/blog-post.html